21.05.2009

"A" sınıfı evler

Enerjinin etkin kullanılmasını hedefleyen enerji verimliliği kanunu kapsamında, binalara ''enerji kimlik kartı'' verilmesi uygulamasının, yeterli bilinç oluşturulduğu takdirde binaların değerini arttıracağı bildirildi. Bir binanın, yıl içinde, aydınlatma da dahil olmak üzere ne kadar enerji tüketeceğini gösteren ''enerji kimlik kartı'', uygulamanın hayata geçmesiyle binaların enerji tapusu olacak. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Macit Toksoy, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, 5627 sayılı enerji verimliliği kanununun 2007 yılında yürürlüğe girdiğini hatırlattı.

Kanun kapsamında, her bina için ''enerji kimlik kartı'' hazırlanarak, binanın hangi şartlarda, ne kadar enerji harcayacağının belirtileceğini, aksi takdirde yetkili birimlerin, bu binalara yapı kullanma izni vermeyeceğini anlatan Prof. Dr. Toksoy, 2007'den bu yana, bu konuda yeterli ilerleme sağlanamadığını ifade etti. Prof. Dr. Toksoy, şu görüşleri dile getirdi: ''Bu anlamda iki senedir yeteri kadar yol almadığımız kanaatindeyim. Bu konuda geç kaldık. Eskiden enerji ucuzdu, 1973 öncesi parası olan dilediği kadar kullanırdı. 1973'ten sonra enerjinin tükenebileceği konusu gündeme geldi. 1990'ların ortalarına kadar geçen sürede enerji duyarlılığı başladı, 'daha az kullanalım, daha az ödeyelim' noktasına gelindi. 1990'lardan sonra ise artık enerjiye duyarlılık ölümcül oldu.''

Daha Hızlı Hareket Ememiz Gerek
Binalardaki enerji performansını belirleyecek ''enerji kimlik kartı'' sertifikasını verecek sistemin henüz oluşmadığını belirten Prof. Dr. Toksoy, kartı makine mühendislerinin vermesi gerektiğini, kanunda bu konunun tanımlanmadığını, ilgili yönetmeliklerle belirlemeye gidileceğini anlattı. Prof. Dr. Toksoy, Makine Mühendisleri Odası'nın öncelikle konutları hedef seçtiğini belirterek, şöyle devam etti: ''Türkiye'de şu anda 'konutları bırakalım da ticari binalar için yapalım' diye bir şey var, ya da 'hepsini yapalım' diye. Ama biz konutlardan başlanmasını istiyoruz. Çünkü en büyük yapı stokumuz konutlarda. Binaların yüzde 75-80'nini, belki de daha fazlasını konutlar oluşturuyor. Türkiye'de enerji tüketiminin yüzde 40'ının konutlarda olduğu söyleniyor. Dolayısıyla konutlar enerji kullanımı açısından önemli bir paya sahip. O yüzden bunu öncelikle konutlarda yapmak gerekiyor.'' Bu konuda daha hızlı hareket edilmesi gerektiğini vurgulayan Toksoy, yöntem belirlendiği takdirde, her evin tapu gibi bir de enerji kimlik belgesi olacağını söyledi.

Enerji Tapusu
Prof. Dr. Toksoy, ''enerji tapusu'' diye nitelediği belgenin, ''bu evde oturursanız senede aydınlatma da dahil olmak üzere şu kadar enerji tüketirsiniz'' diyen bir belge olacağını kaydederek, şu görüşleri dile getirdi: ''Tapuya gittiğinizde, kira sözleşmesi yaptığınızda onu da alacaksınız. Eğer siz ev sahibi olarak evinizi iyileştirir, duvarlarınızı izole eder, camları çift cam yaptırırsanız, ilgili yasal otoriteye gidip, 'ben şunları şunları yaptım, enerji kimliğimi yükselt' diyeceksiniz. Yetkili kişi de gelip inceleyecek ve diyecek ki 'Bu, (C) sınıfı idi ama artık (A) sınıfı'. Böylece siz daha iyi bir konut elde edeceksiniz. Şu an nasıl bir buzdolabını alırken (A) klas deniliyorsa, bu kimlik kartıyla evlerde de aynı şey söz konusu olacak. Bence sistem ne kadar kısa zamanda devreye girerse o kadar iyi olur.''

İlgili yönetmelikte, bu belgenin alınması konusunda binalara 10 yıllık süre verildiğini, yeni yapılan binaların ise mutlaka buna sahip olması gerektiğini ifade eden Toksoy, belgeyi eski binalar için ev sahibinin, yeniler için ise yapan firmanın alacağını söyledi. Prof. Dr. Toksoy, bu konuda bilinç yaratmanın önemine işaret ederek, ''Bu, toplumda, 'benimki A, seninki B sınıfı' diye bir şey yaratacak. Bunun katkısı bile çok önemli olacaktır. Hatta, birçok insan kendi binalarının daha korunaklı olduğunu göstermek adına, süre dolmadan kimlik belgesi isteyeceklerdir. Bu da pozitif bir katkı sağlayacaktır'' görüşünü ifade etti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder