11.05.2009

Saman ev,ağaç ev taş ev vb. (Victor Ananias)




www.bugday.org




Her zamanki konusunu bilenlerin kendine güveniyle, ama bilge bir kişinin mütevaziliği ile önce kendisinin neden ekolojik barınaklar yaptığını anlattı: “Kendi canım böyle bir hizmet vermek istiyor; bu hizmeti gerekli görüyorum. İnsanların ihtiyaçlarına uygun evler olsun istiyorum ve evi yaptıracaklarla uzun uzun ne istediklerini konuşuyorum”. Sonra da şimdi her tarafımızı saran günümüz evleri ve mimari anlayışının neden ekolojik ve insancıl olmadığını anlattı:

Günümüz evlerinde enerji içerden dışarı, dışardan içeri rahat dolaşamıyor. Fazlaca köşeleri ile enerji kaçıyor. Doğal olmayan malzeme ise nice çevre zararı yaparak üretiliyor. Günümüz evlerindeki yapı malzemesi hava almıyor. Köşeleri fazla evlerde insanlar gruplaşabiliyor, saklanıp birbirinden uzaklaşabiliyor. Doğada, canlıların biçimlerinde köşe yok. İnsan, hayvan bedenleri vb yuvarlak hatlı. O nedenle ben evlerimi yuvarlak biçimlerde tasarlıyor ve yapıyorum. Ege ve Akdeniz bölgesinde böyle taş duvar ve ahşap damlı yuvarlak tasarımları yapıyorum. Toprağı bol ve uygun bölgelerde kerpiç ve ahşap yapı malzemesi uygun. Su ve elektrik tesisatı dışında tamamen doğal malzemeler kullanıyorum. Harç ve iç dış sıva için yörede çıkan bir tür ak toprakla kendimizin söndürdüğü kireç kaymağından yapılan harç kullanıyoruz. Bir ölçü kireç kaymağına yaklaşık 3-4 ölçü toprak koyuyoruz. (sıva için 3 ölçü, duvar örerken 4 ölçü) Kullandığımız malzeme, taşlar dahil 50 km uzaklıkta olmayan yerlerden geliyor. Duvar kalınlıkları birinci kat 60 cm, ikinci katta 50 cm oluyor. Kapı pencere ve çatı karkasları tamamen ahşap ( uygun zamanda kesilmiş- ağaçlara su yürümeden vb-çam) ve boya olarak sadece bezir yağı kullanıyoruz.

Pencereler dış cephe dar, iç cephe geniş olduğundan görüş açıları geniş oluyor ve ısı alış verişi açısından yaz ve kış ısıyı saklıyor. Çatıda karkas üstü kargı (saz), onun üzerine okaliptüs, zakkum ve yapraklı çam dalları ve en son deniz yosunu (erişte) serip uygun toprak örtüp merdane ile sıkıştırıyoruz. Bu çatı malzemesi en az 20 yıl süre ile ne hayvan ne de yağmur geçişine izin veriyor. Köşe yapmaya mecbur kaldığımızda köşeleri yuvarlatıp dolduruyoruz. Aynı yuvarlatmayı tabanda da yapıyoruz. Bu yuvarlaklık snsuzluk duygusu veriyor.

Hayvanların evimize yerleşmemesi için bir de evin bahçesinde evin biraz uzağına bir kuru duvar (harçsız) örüyoruz. Kertenkele ve diğer sürüngenler, fareler buraları çok seviyor ve eve dadanmıyorlar.

Taş ev maliyetleri her şey dahil (arazi teraslaması, bahçe ve kuru duvarlar dahil) duvarlar klasik bir ev maliyetleri ile aynı Örneğin 90 metrekare ekolojik taş bir evi 150 000 YTL yapabilirsiniz. Evi maliyetinin % 70’i işçiliğe gidiyor.

Bir soru üzerine Victor, ekolojik ev modelinin sadece doğa içindeki kırsal mekanlarda ve bir iki katlı yapılabileceğini, kentlerin böyle yapılarla kaplanması için doğal malzemelerin yetmeyeceğini ve doğaya aşırı bir yük doğuracağını; ekolojik (doğa ile uyumlu) yapıların doğal mekanlara yakıştığını ve doğal yapıya hiçbir şekilde yapay malzeme elemanı kullanmamak (örneğin bir köşeye beton direk vb) gerektiğini beklenenin aksine özellikle depremde binayı aksine güçsüzleştirdiğini söyleyerek sözlerin bitirdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder