14.05.2009

benim binam daha yeşil

Kimse kimseyi kandırmasın,
Kulenin 45. katında ki uydurma bahçede kimse organik tarım yapacak ya da çocuklar top oynayacak değil. 200 mt'yi geçen bir bina yapınca bu rant kokusunu bastırmak için kullanılan YEŞİL lafına hiç mi hiç inancım yok ne yazık ki. Ama diyebilirsiniz "Koskoca Daniel yaptı sen ondan daha mı iyisin?" diye...
Belki evet, belki de hayır... Sorun bu değil zaten Yeşil bina yapmak kat aralarına makileri sıkıştırmakla bitmiyor. İşte bu yüzden yapısal nitelikleri çıplak okumak önemli, o yapıştırma makiler olmadan. Tüm yapım sürecinde yeşil kalabilmek asıl kriter.
Doğaya ne kadar zarar verdiniz, ne kadar yeşil alan kazandınız bu sayede, yoksa dip dibe mi bu binalar? Şehrin hergün artan trafik sorununa ek yük getiriyorlar mı?... tonla soru var sorabileceğiniz, inanın hakkınız bu soruları sormak.
Var artık ne yazık ki bizim ülkemizde de bu ve bunun gibi projeler. Yeni başladı hayırlısı olsun. "Şehrin silüeti değişti birden çok süper oldu, aynı Manhattan gibi mübarek..." diyenleri duyarsınız etrafınızda eminim. Manhattan kendi yanlışlarının, her gün artan yüklerinin üstesinden gelmeye çalışırken biz oraya öykünüyoruz henüz orayı bile düzgün anlamamışken. Binayı yüksek yapınca bitmiyor kısacası. En tepede golf sahası yapmakla da bitmiyor("walla ben en tepede golf sahası düşündüm..." üniversitede bunu söylerseniz emin olun herkes size güler, dönem tekrarı kaçınılmazdır artık sizin için ), yarın bir gün kayak pisti cephede...Anlayanlara sevgilerimle.




Daniel Libeskind, yapımı tamamlandığında New York’un en yüksek konut gökdeleni olacak yapısından ilk görüntüleri yayınladı. Yüksekliği 275 metreyi geçecek olan kule, şehrin siluetini de önemli ölçüde değiştirecek.

Libeskind, New York’a yeni bir gökdelen kazandırmaya hazırlanıyor. Tamamen konut amaçlı olarak düşünülen proje, tamamlandığında yüksekliği 275 metreyi geçen bir kule olacak.



Ünlü mimar, tasarım hakkında konuşurken şunları söylüyor:

“Bu sadece biçimden ya da cepheden oluşan bir bina değil. Bu, New York’un ileriye gitmesini sağlayacak olan, Manhattan bölgesindeki yoğunluğa çözüm getirecek olan bir yapı. Şehrin geleceği bu olacak.”

Kule, şehrin önemli yapılarından biri olan Met Life binasının hemen yanında yükselecek. Ancak tasarımın en önemli özelliklerinden biri, içeriğinde yeşil öğelere özel önem verimli olmuş. Libeskind bunu “yükseklerde yer alan bir park” sözleriyle açıklıyor. Binanın farklı kısımlarında, yeşilliklerin yer aldığı teraslar bulunuyor.

Kaynak: Architect’s Newspaper

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder